Wat is brandpreventie?

Bouwkundige brandpreventie, soms ook wel passieve brandpreventie genoemd zorgt er voor dat de gevolgen van een brand beperkt blijven. Een eventuele brand met de bijbehorende rookontwikkeling kan zich dankzij de juiste brandwerende voorzieningen niet zomaar onbeperkt voortplanten door een gebouw. Door de aangebrachte voorzieningen zal een brand beheersbaar worden, hierdoor kunnen mensen veilig vluchten en zal het gebouw niet geheel total-loss raken. De economische schade zal dus ook beperkt worden. 

Waarom brandpreventie toepassen?

De wetgeving in Nederland kent de zogenaamde "WBDBO-eis". Dit is een afkorting van Weerstand Brand Doorslag en Brand Overslag. Met deze term geeft de wetgeving aan hoeveel minuten een bepaald gebouw én de afzonderlijke compartimenten in dat gebouw bestand moeten zijn tegen het bezwijken in geval van een brand. Bouwkundige brandpreventie is dus simpelweg een eis bij een nieuwbouw of renovatie van bijvoorbeeld scholen, kantoren en   appartementencomplexen of fabriekshallen. WIHA Brandpreventie kan middels een digitaal logboekensysteem aantonen dat alle geëiste brandwerende voorzieningen zijn  aangebracht, de eigenaar voldoet aan de regels en bezoekers van zijn pand een veilige omgeving kan bieden.

Hoe kan ik brandpreventie toepassen?

Bouwkundige brandpreventie kan op meerdere manieren worden toegepast. Zo kan bijvoorbeeld de stalen draagconstructie met brandwerende plaat bekleed worden, of worden voorzien van een brandwerende coating en kunnen er brandscheidingen geplaatst worden om doorslaan van brand te voorkomen. Alle leidingen die door deze brandscheidingen lopen zullen brandwerend behandeld moeten worden om te voorkomen dat een brand zich anders via deze leidingen kan voortplanten naar een ander vertrek of bovengelegen verdieping. Ook brandwerende deuren, brandkleppen en brandwerende ventielen zijn een belangrijk onderdeel van passieve brandpreventie. De specialisten van WIHA Brandpreventie vertellen je er graag meer over.

Wat zijn de kosten van brandpreventie?

De kosten van bouwkundige brandpreventie verschillen per toepassing en per project. WIHA Brandpreventie kan toegespitst op elk uniek project een passende en concurrerende prijsopgave maken. Een offerte op maat, of bij onbekende aantallen en werkzaamheden een prijs per manuur, alles is mogelijk.

 

Brandpreventie
Brandpreventie